home ·  over ons ·  media ·  horeca ·  ijskarren ·  arrangementen ·  openingstijden
 
 
Bestellen
Verpakt schepijs online bestellen
 
Over ons
Op ons melkvee- en ambachtelijk ijsbereidingsbedrijf bereiden wij, op een zon natuurlijk mogelijke wijze, een breed assortiment sorbet-, yoghurt-, en roomijs. Ook hebben we een klein assortiment glutenvrij ijs en ijs voor diabetici. We bieden diverse verpakkingsmogelijkheden voor onze particuliere en zakelijke klanten.

Van begin tot eind, dus van gras tot ijs, besteden wij veel zorg en aandacht aan onze productiewijze, duurzaamheid is hierbij ons uitgangspunt. De basis van ons product ligt in ons melkveebedrijf, voor ons roomijs geldt dan ook:
Het gras van gisteren is het roomijs van vandaag!

Naast de wekelijkse levering van ijs bij onze horecaklanten staan we met onze ijskarren op evenementen. Voor bijzondere, zakelijke en particuliere, festiviteiten hebben we ook een authentieke ijscokar of een kleine schepijsvitrine, compleet met ijsschep, ijs en hoorntjes!

Historie
IJsboerderij de Steenoven ligt in de Achterhoek op het Landgoed Enghuizen, het oudste gebouw van het bedrijf dateert van 1843 en in de gedenksteen in de achtergevel staan de initialen van de eerste bewoners; Everhardus Sloot en Berendina Adams.
Mijn overgrootvader Gradus Johannes Pelgrom kwam in 1896 als dienstknecht bij het gezin Sloot waarvan toen alleen nog moeder en dochter in leven waren. In 1921 kwam mijn overgrootvader aan het roer te staan. Om het bedrijf verder uit te bouwen werd in 1924 een gedeelte bos achter het bedrijf ontgonnen en in gebruik genomen als landbouwgrond. Het bedrijf was een kleinschalig traditioneel gemengd boerenbedrijf met vijf koeien, enkele varkens, vijftig kippen en gras- en akkerland.

Omstreeks 1940 kwam mijn opa, Hendrikus Bernardus Pelgrom, op het bedrijf. Op de boerderij werden zon vijftien koeien, vijftig varkens en honderd kippen gehouden. Van het land kwamen vele soorten diervoeding zoals aardappelen, voederbieten, knollen en gras voor de koeien en varkens en een mengsel van gerst en haver voor de kippen.
In 1972 nam mijn vader Lambertus Hendrikus Pelgrom het boerenbedrijf over en koos ervoor om te specialiseren. De, nu al duizend, kippen verdwenen van het bedrijf. Er werden dertig melkkoeien en twintig stuks jongvee gehouden, de varkensstapel groeide naar honderd zeugen en er werd steeds meer grond bewerkt als grasland en akkerland.

In 1997 was ik, Ronald Pelgrom, bijna klaar met mijn studie aan de Agrarische Hogeschool Larenstein te Deventer. Aangezien ik het bedrijf graag op termijn over wilde nemen van mijn ouders werkte ik mee op de boerderij. Daarnaast begon ik in 1997 met het ambachtelijk bereiden van ijs van de melk van onze koeien. Dit gebeurde in een ruimte in de oude boerderij die vroeger door mijn vader gebruikt werd als tanklokaal (en nog eerder als woonhuis fungeerde). Het begon als wens om iets voor mezelf te doen en meerwaarde te halen uit onze eigen melk. De ijsmakerij groeide uit tot een volwaardig bedrijf waarbij het ijs geleverd werd aan diverse horecagelegenheden in Gelderland en verkocht op diverse evenementen in de omgeving met verschillende ijskarren.

In 2009 heb ik het bedrijf overgenomen en de specialisering doorgezet door middel van het stoppen met de varkenshouderijtak en mij verder te richten op de ijsbereiding. In 2010 is er een nieuwe, welzijnsvriendelijk stal gebouwd voor de melkkoeien. Hierin is ook de nieuwe ijsmakerij gevestigd en een ontvangstruimte met uitzicht over de koeien en ijsmakerij. Op dit moment worden er vijfenzestig koeien gemolken en worden er voor de eigen aanfok veertig stuks jongvee aangehouden. Op zevenenvijftig hectare worden gras, mas en aardappelen verbouwd. Wat betreft het ijs is naast levering aan horeca en op evenementen voor de nieuwe stal een terras met speeltuin gerealiseerd en is dit een officieel Rustpunt geworden.

In 2012 realiseerden we een ijsverkooppunt met schepijsvitrine in een authentieke karloods, tussen de speeltoestellen en naast de melkveestal. In de lente en zomer kunt u genieten van de koeien die in de aangrenzende weilanden lopen.

In 2012 verscheen er een leuk artikel over ons in het magazine "De Hessencombinatie".

IJsboerderij de Steenoven
Ronald Pelgrom
Broekstraat 2
6999 DE HUMMELO
(06) 12 30 58 10 info@ijsvandesteenoven.nl